Hoe ontstaat seksverslaving bij vrouwen

Een seksverslaving ontstaat niet zomaar. Wat zijn jouw diepere verlangens achter wat je zoekt in seksualiteit? Hoe ontstaat seksverslaving bij vrouwen? Speelt het zelfbeeld een rol? Een blog over de verslaving aan seks bij vrouwen.

Welke factoren spelen een rol bij seksverslaving van vrouwen

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een seksverslaving. Dat is zo bij mannen en bij vrouwen. De ene vrouw kan heel duidelijk bepaalde factoren in sleutelmomenten aanwijzen. Terwijl de andere vrouw niet meteen duidelijk is waarom zij worstelt met seks.
Een van de factoren kan te maken hebben met jouw kinderjaren waarin je misschien niet in vrijheid kon opgroeien. Het kan zijn dat je moest omgaan met angst, onveiligheid of boosheid. Bijvoorbeeld omdat je ouders veel ruzie hadden, je ouders gingen scheiden, er een verslaving was in het gezin of depressie bij een van de gezinsleden.
Een andere factor kan zijn dat je te maken hebt gehad met een (seksueel) trauma dat ervoor zorgt dat je op seksueel gebied niet (meer) vrij bent. Dit heeft effect op hoe jij jezelf ziet en hoe je omgaat met emoties. Jij hebt jezelf manieren aangeleerd om met pijn, leegte of andere negatieve emoties om te gaan door wat er gebeurd is in jouw leven en hoe je gevormd bent als persoon.
Weer anderen zijn op jonge leeftijd in aanraking gekomen met seks (porno, experimenteren met het aanraken van je lichaam, etc.) en zijn langzaam in een verslaving gerold.

Mogelijke redenen voor een seksverslaving

Hoe ontstaat een seksverslaving bij vrouwen? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Daarvoor zijn onze levens allemaal te uniek en bijzonder. We kunnen wel wat redenen geven die we vaak tegenkomen bij vrouwen met een seksverslaving. Lees ze maar eens rustig door. Waarin herken jij jezelf?

 • Je wilt je beter voelen over jezelf (uiterlijk, karakter, je ‘zijn’).
 • Je wilt iets niet voelen (angst, depressie, irritatie, boosheid, verveling, onrust, stress).
 • Je hunkert naar liefde van een vaste partner.
 • Je zoekt geborgenheid.
 • Je wilt controle hebben over jezelf en/of de ander.
 • Je wilt nodig zijn voor het geluk van de ander.
 • Je verveelt je.
 • Je voelt je eenzaam en zoekt verbondenheid.
 • Je wilt erbij horen.
 • Je wilt aangeraakt worden.
 • Je denkt er niet zo over na, seks hoort er nou eenmaal bij.
 • Anders, namelijk…

Samen op zoek naar de oorzaak van jouw seksverslaving

REBIND geeft voornamelijk hulp bij seksverslaving aan mannen. Maar Caroline Mateboer is aangeschoven als hulpverlener voor vrouwen met een seksverslaving.
Bij Rebind gaan we op zoek naar factoren die jou beïnvloed hebben in je leven. We gaan op zoek naar de redenen die jij hebt voor jouw omgang met seks. Je leert wat er achter je gedrag zit, je leert wat jouw triggert en hoe je er een stokje voor kunt steken. 

De eerste stap is praten. Wij willen naar je luisteren en samen met jou zoeken naar de volgende stap. Wil je rechtstreeks contact opnemen met de vrouwelijke hulpverlener klik hier of als je eerst anoniem contact aan wil gaan klik hier. Geef hierbij door of je door een vrouw of een man geholpen wilt worden.

Share this story:

Gerelateerde artikelen