‘Seksverslaafden hebben een echte stoornis’

Seksverslaafden hebben een echte stoornis. Het is meer dan een excuus voor extravagant seksueel gedrag. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van California (UCLA). Seksverslaving komt in aanmerking voor een vermelding in de Diagnostic and Statistical Manuel of Mentol Disorders.

Oncontroleerbare seksuele drang

Wetenschappers worstelden met de definitie van de ‘hyperseksuele stoornis’, de formele term voor seksverslaving. Hierdoor werden ‘slachtoffers’ van deze inmiddels erkende stoornis afgeschreven als leugenaars die een excuus nodig hadden om hun seksuele avonturen te verklaren. Een bekend voorbeeld hiervan is ongetwijfeld Russel Brand, die in zijn autobiografie neerschreef hoe zijn seksverslaving zijn carrière bijna nekte. Nu weten we het zeker: seksverslaafden hebben een echte stoornis.

Hyperseksuele Stoornis

De onderzoekers van de UCLA benadrukken dat het niet hun intentie is om veel seks of het kijken van porno uit te roepen tot stoornissen. Ze willen echter wel de aandacht vestigen op het bestaan van de hyperseksuele stoornis, die mensen – los van de gevolgen – aanzet tot oncontroleerbaar, seksueel gedrag. ‘Ze zullen de gevolgen in veel gevallen zien als tijdelijk en schrijven dan ook een groter belang toe aan hun drang naar seks. Ze zullen seks verkiezen boven het redden van hun relatie, baan of financiële zekerheid’, verklaart Rory Reid, professor psychologie.
Tijdens het onderzoek werden 200 mensen onderzocht. Van ruim 150 van hen werd op voorhand gedacht dat ze seksuele gedragsproblemen hadden. De anderen waren gekend als drugs- of alcoholgebruikers. Op basis van bovenstaande symptomen werd uiteindelijk bij 134 van de patiënten een seksverslaving vastgesteld.

Symptomen

Onderzoekers omschrijven de symptomen van hyperseksualiteit als volgt:

* Terugkerende, intense seksuele fantasieën en dwangmatig seksueel gedrag over een periode van minstens zes maanden.
* Overmatige hoeveelheden seks, regelmatig ingezet om stress aan te pakken.

* Een dermate grote impact van seks op het dagelijks bestaan dat je werk en sociaal leven in het gedrang komen.

* De controle zodanig verliezen dat je wel moet toegeven aan de seksuele drang, zelfs in situaties die voor grote problemen kunnen zorgen op vlak van carrière, relatie of financiën.

* Zonder de invloed van drugs of alcohol toch worden blootgesteld aan intense seksuele fantasieën, behoeften en gedragingen.

Verder onderzoek

Het doel is nu vast te stellen hoe vaak deze hyperseksuele stoornis voorkomt en of slachtoffers veranderingen in het brein hebben, vergelijkbaar met die in andere types van verslaafden.
Door: AD nieuws (Redactie) 15-10-12, 14:35 Laatste update: 18-02-16, 07:55 Bron: HLN.be

Share this story:

Gerelateerde artikelen